Dün akşam Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Dr. Haluk Dursun, Saray’ın içinde bulunan Enderun avlusunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yeni bir Topkapı Sarayı Kütüphanesinin yapıldığının müjdesini veren Dursun biten restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müze Müdürü Dr. Haluk Dursun, Topkapı Sarayı’nın el yazması eserleri modern teknoloji ile donatılan ve Darphane-i Amire binalarında hizmet verecek yeni bir kütüphane kurulduğunu belirtti. 22 bin el yazması kitabın kütüphanede görülebileceğini belirten Dursun, sarayda yapılan restorasyon çalışmaları hakkında şöyle konuştu;
“Şu anda enderun avlusundaki ‘kilerli koğuşun’ restorasyonu bitti ve iskelesi kaldırıldı. Hemen yanında ‘silahtar emaneti koğuşunun’ iskelesinin de son bölümü bugün itibariyle kalkmış oldu. Orada bulunan ve depo olarak kullanılan yazma eserler kütüphanesi 1 Ağustos Perşembe günü asli yerine, restorasyonu yapılan yerine dönmüş olacak. Dolayısıyla şu anda bulunduğumuz avluda Topkapı Sarayı’nda 3 ayrı birimin restorasyonu bitmiş ve arz odasıyla birlikte 4. bölüm olarak sona ermiş vaziyette. Son yıllarda enderun avlusunda herhangi bir iskele görmeden, Topkapı Sarayı’nın en önemli avlusu, enderun avlusu ziyaretçilere açılacak. Ağustos’tan itibaren de herkes gelip kitapların ne durumda olduğunu ve hizmete nasıl sunulduğunu, kitaplardan faydalanarak görme imkanına sahip olacak.”
“İstanbulumuz’da yeni bir Topkapı Sarayı Kütüphanesi hizmete girmiş olacak. Gazı söndürme sistemi de faaliyette olacak. Şu andan itibaren Topkapı Sarayı’nın el yazmaları bu modern teknolojiye uygun korumalarla hizmet vermiş olacak. 22 bin civarındaki el yazması kitapların hepsi hizmette verecek. Bunların büyük kısmı da dijitalleştirme sistemiyle de okuyucuların hizmetinde olacak. Boşaltılan kütüphane deposu olarak kullanılan bölüm enderun avlusunun en önemli alanlarından bir tanesi, Silahtar Emaneti Koğuşu idi Bu restorasyonun bitmesinden sonra enderun da artık, sadece hazine veya kutsal emanetler gibi eşya teşhiri olmayacak. Müstakil koğuş teşhiri olacak. Yani burada klasik dönemde ‘bir mektep kampüsü nasıldı’, ‘nasıl bir hayat yaşanıyordu’, yatakhanelerinden hamamlarına kadar onu teşhir etmiş olacağız. Hem kütüphane kendi yerine taşınmış olacak hem de kütüphanenin işgal etmiş olduğu depoyu bu şekilde kullanmış olacağız.”
Enderun Avlusu hakkında bilgiler veren Müze Müdürü Dr. Haluk Dursun;
“Endurun Meydanı Osmanlı devletinin merkez teşkilatının yönetildiği, Pargalı İbrahim Başta olmak üzere bütün sadrazamların özel eğitimden geçtiği alan. Bunu şimdiye kadar vurgulamıyorduk. Herkes Topkapı hançerini görmeye geliyordu. Bu sefer bu alanın Osmanlı devletine ve kültür tarihine nasıl bir eğitim katkısında bulunduğuna vurgulama niyetindeyiz.. Enderun avlusu bir eğitim avlusu. Enderun avlusu teşhirle beraber, orjinal ve otantik bina mimarisi ve gündelik yaşam da sergilenmiş olacak. Devşirme çocuklarının burada nasıl eğitim gördüğü ve gündelik hayatı nasıl geçirdikleri çok açık bir şekilde, hamamları ve oda koğuşlarıyla görülmüş olacak” dedi.