26 Eylül 1980 gecesi… Yer İnönü Stadı ve stadın yanındaki kaldırım. Ellerinde fenerler askerler yerin altından gelen garip seslerin kaynağını arıyorlar…

Birçok asker duymuştur balyoz sesine benzer sesleri ve uğultuyu… Komutanlara haber verilir. Elde fener ses çıkarmadan şaşkın şaşkın etrafa bakınan ve ürken askerler sesin kaynağını arar. Ses yerin altından gelmektedir. Kulağını yere dayayanlar bunu fark eder. Askerler bu araştırmanın sonucunda hiçbir şey bulamaz…

———————————————————————–

2008 yılında spor basınına açıklama yapan Beşiktaşlı eski yöneticiler ilginç bir keşiften bahsederler. Fanatik Gazetesi’nden Orhan Yıldırım bu keşfi şu satırlarla anlatır.

Yeni projede (yeni stat projesinden bahsediyor) akıllara kazılan dehliz olayı var. Dolmabahçe Sarayı’ndan başlayıp, stadı diklemesine ikiye bölüyor. Dehlizi eski yönetici Erhan Solu ile incelemiştik. İki metre çapındaki delikten bakıldığında inanılmaz akustik görüntüsü vardı. Buraya üç kişi indirilmiş. Kanal, belli bir açıyla sağa yani, maçka parkına doğru yöneliyormuş. İlerledikçe, soğuk artmış. Tahminen parkın altına kadar gelmişler, bu kez sola kıvrılmaya başlamış. Fener tutmuşlar, ilerden beyaz bir cisim ışığı aynı şekilde geri yansıtmış, ekip korkup ürkmüş, tam gaz geri dönmüş!  Burası sarayın gizli kaçış yolu. Nereye çıktığı meçhul.

İnönü’nün altından ‘cennete giden yol’ geçiyor! Padişahların gerektiğinde kaçış yolu da öyle patikadan ibaret olmayacağını göz önüne alırsak, buranın derhal açılması lazım.

—————————————————————————————-

Beşiktaş İnönü Stadı’nın tekrar inşa edilmesi tartışmaları yaşanırken dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ‘‘İnönü Stadı’nı yıktırmam, yıkılırsa altından arkeolojik tarihi kalıntılar çıkar’’ sözleriyle yıkıma karşı çıkmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay neye dayanarak bu sözleri sarf ettiği sonradan ortaya çıktı. Bakan Günay stadın inşaatı sırasında dönemin Belediye Başkanı Lütfi Kırdar’ın yaptığı incelemeler ve fotoğrafları görmüştür. Fotoğraflarda sütun parçaları, kapak gibi arkeolojik mimari parçalar açıkça gözükmektedir.

1939 - İnönü Stadı'nın yapımı sırasında Has Ahırlar'ın yıkımı...

1939 – İnönü Stadı’nın yapımı sırasında Has Ahırlar’ın yıkımı…

Bakanlık, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na konu hakkında bir rapor hazırlatır. Raporda şu cümleler yer alır;

Sarayın inşası sırasında hem yüksek noktalardaki Taksim, Nişantaşı, Fulya, Ihlamur’dan gelen suların saraya zarar vermeden tahliye edilip denize ulaştırılması hem de saray zemininin havalandırılması amaçlı yeraltı tünelleri yapılmıştır. Bu tüneller 80 santimetre ile 6 metre çapında farklı ebatlardadır. En büyüğü olan 6 metre genişliğinde, 3 metre yüksekliğindeki tünel Nişantaşı-Maçka istikametinden gelip, İnönü Stadyumu altından geçerek Dolmabahçe Saat Kulesi ile Valide Sultan Camii arasından denize kavuşan tüneldir. İnönü Stadı’nın kapısının önünden girilen bu büyük tünelin girişinin üzeri asfalt ile kaplanmış olduğundan girilmesi mümkün olamamaktadır. Tünelin kısmi olarak görülebildiği tek nokta ‘saat kulesinin’ önündeki otoparkın zeminindeki 1 m x 1 m ebatındaki mazgaldan görülen kısmıdır. Saray içindeki diğer tünellerin kapakları mevcut olduğundan gerekli durumlarda girilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak buralardaki su seviyesi de oldukça yüksektir.

———————————————————————————-

Tekrar başa dönelim 26 Eylül 1980’e… Yerin altından gelen gizemli balyoz seslerine. 12 Eylül darbesi yeni gerçekleşmiştir. Askerler tarafından arananlar dehlizlere saklanmışlar ve uzun süre yaşayabilecekleri bir alan oluşturmak için hazırlık yapıyorlardır. Fakat çıkardıkları gürültünün bu kadar dikkat çektiğinin farkında değillerdir…

————————————————————————————

taksımde_dehlız_cıktııı

4 Ocak 2013… Eski Maksim Gazinosu’nun arkasında bir otel inşaatı… Kazı sırasında hiç hesapta olmayan bir şey bulunuyor. Fotoğrafın çekilmesinden hemen sonra bu dehlizin üstü apar topar kapatılıyor…

 

2 cevaplar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] yıllardan itibaren İnönü Stadı’nın bulunduğu yerin tarihiydi. İkincisi ise “İnönü Stadı’nın altındaki dehlizler” idi. Bu yazılardan ilkinde 1500′lü yıllarda stadın bulunduğu noktanın deniz […]

Yorumlar kapalı.