Taksim’de bulunan Atatürk Kütüphanesi araştırmacılar için önemli kaynaklardan birisi. Kütüphane yeni başlayacak bir proje ile 40 bin nadide eserini dijital hale getirerek web üzerinde yayınlayacak. Bu güzel haberle ilgili kütüphane yönetimi bir bülten hazırlamış. 

atatürk_dijital

Atatürk Kitaplığı ve Proje Hakkında Bilgi

Atatürk Kitaplığı, sahip olduğu koleksiyondaki yayınların tarihi önemi ve çeşitliliği nedeniyle yerli ve yabancı araştırmacılar için önemli bir bilgi merkezi konumundadır. Satınalma ve bağış ağırlıklı olarak geliştirilen kütüphane dermesinin en önemli özelliği, ülkemizin önde gelen araştırmacı ve yazarları tarafından bağışlanan kişisel kütüphanelerle zenginleşmiş olmasıdır. Farklı meslek ve bilim dallarından bir çok bağışcının farklı yayınları kitaplık koleksiyonuna dahil edilmiş ve bir çoğu nadir nüsha kabul edilen bu tarihi yayınlar ile kütüphane dermesi önemli bir yayın çeşitliliğine sahip olmuştur. Günümüz araştırmacıları tarafından yoğun bir şekilde kullanılan kütüphane koleksiyonları bu yoğunluğa bağlı olarak, kullanımdan kaynaklanan yıpranma ve çeşitli zararlara uğramakta, zamanla önüne geçilemeyecek kayıplara sebebiyet vermektedir. Hem bu kayıpların önüne geçebilmek hem de günümüz teknolojik imkânları ışığında araştırmacılara daha iyi hizmet verebilmek için Kütüphanede bulunan yayınların sayısal ortama aktarılması konusunda gereklilik baş göstermiştir.

Atatürk Kitaplığı’ndaki yayınlar sayısal ortama aktarıldığı takdirde eserlerin kullanımından kaynaklanan yıpranmalar ortadan kalkacak ve dijital ortama aktarılan yayınlar web ortamına da açılarak bu yayınlara mekâna ve zamana bağlı kalmadan erişim sağlanabilecektir.

Bu düşünce doğrultusunda Atatürk Kitaplığı süreli yayınlar koleksiyonunda bulunan tarihi gazete ve dergilerin sayısal ortama aktarılması gündeme gelmiş ve 1998 yılında bu yönde çalışmalara başlanmıştır, 2004 yılında teknik altyapı ve donanım olarak yenilenen sistem ile sayısallaştırma çalışmalarına devam edilmektedir.

Atatürk Kitaplığı 2012 yılı içerisinde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı”na başvurarak İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nde Bulunan Osmanlı Dönemi Nadir Eserlerin Kataloglanması, Dijital Ortama Aktarılması ve Elektronik Ortamda Kullanıma Sunulması”  adlı projesi için desteğe hak kazanmıştır.  

Bu projeyle İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi ile basılmış 40.000 adet nadir eserin kataloglama ve niteleme işlemlerinin uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun hale getirilmesi, eserlerin taranarak sayısal ortama aktarılması, depolanması ve web üzerinden ücretsiz olarak hizmete sunulması hedeflenmiştir. 

Proje sonunda Atatürk Kitaplığı’nda bulunan basılı kültürel mirasın korunması, görünürlüğünün arttırılması ve bilgiye erişiminin daha etkin ve yaygın bir hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

 

Söz konusu proje ile

Avrupa’da basılmış  ilk kitaplardan olan 1593 tarihli İbni Sina’nın el-Kanun fi’t-Tıb

Kitab Tahrir Usul li-Oklides ( Roma ) 1594 Nasırüddin et-Tusi

İlk  Türk Matbaasında basılan eserlerden ( Müteferrika Matbaası )  1729  tarihli  Vankulu Lugatı, Atatürk’ün Nutku, konuşmaları ve seyahat yazılarının olduğu kitaplar

Bunların yanı sıra

Abdullah Cevdet, Ahmet Mithat, Ali Suat, Fuat Köprülü, Hasan Ali Yücel, Mehmet Akif Ersoy, Osman  Nuri Ergin, Ruşen Eşref, Fatma Aliye Hanım ve Fahrettin Kerim Gökay gibi Osmanlı basın ve yazın hayatının önemli simalarının eserleri de sayısal ortama aktarılarak bilim ve araştırma dünyasının hizmetine sunulacaktır.

 

Bazı Sayılar :

Kütüphane  Toplam Koleksiyonu : 350.000 ( yaklaşık sayı ) cilt/adet  eser

Nadir Eser : 70.000

36.000 Arap harfli ( 50 Atlas, 600 salname, 350 takvim ) 3500 Arapça, 500 Farsça kitap

5.000  Yazma

Kütüphane koleksiyonunda bulunan Osm. Dönemi süreli yayın, kartpostal, albüm, harita, yazma ve gravürlerden oluşan 1.150.000 görüntü de sayısal ortamda okuyucu hizmetindedir.

Her ne kadar proje bitmiş gibi yazılan bir haber olsa da proje ilgili video haber…