Küçükçekmece göl havzasında yapılan arkeolojik kazılarda, İstanbul’un Roma İmparatorluğu’nun başkenti olmasının ardından inşa edildiği düşünülen yer altı su kanalları sistemi bulundu. 

çekmece_su_kanalı

Bu müthiş bulgunun ardından;

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: Su hattının içerisine girilebiliyor, gezilebiliyor. Adeta bugünkü su yollarında kullanmış olduğumuz sistemin bir benzerini orada görebiliyorsunuz

Proje Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün: İstanbul’daki su kanalları içerisinde baca kapağıyla beraber bulunan ender bir su sistemi. Su kanalının yer yer derinliği 8 metreye kadar ulaşan 5 bacası var

değerlendirmeleri yapıldı.

İstanbul tarihi için gerçekten önemli kilometre taşı olabilecek bu buluş ne ? ayrıntılandıralım… Şimdiye kadar yaklaşık 300 metre uzunluğunda geniş bir su yolu keşfedildi. Baca kapakları ile beraber 5 bacası olan sistem yaklaşık 8 metre derinlikte…

Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) üyeleri tarafından yapılan ayrıntılı araştırma sonucunda bulunan ”Apsisli Yapı Kanalı” ve ”Büyük Sarnıç Kanalı” olarak adlandırılan iki su tünelinin yapılış amacının, yer altı suyunu tünel içine aktarmak ve aynı tünel içinde çok az bir meyille akıtarak yeryüzü seviyesinin üzerine kadar çıkartmak olduğu belirlendi.

Çalışmalarda, göl üzerindeki Firuzköy Yarımadası’nda bulunan su yolunun imparatorların simgeleri olduğu düşünülen damgalı tuğlalarla inşa edildiği gözlendi.

”Apsisli Yapı Kanalı”nın 144 metrelik alanında çalışmalar yapıldığı ve kanalın suyunun kanala 28 metre uzaklıkta bulunan ve halen kullanılan antik çeşmeden çıktığı tespit edildi. Büyük Sarnıç Kanalı’ndan çıkan suyun ise hemen yanda bulunan büyük açık sarnıcı doldurma amacı ile yapılmış olduğu belirlendi.

Çalışmalarda, bazı yerlerinde, yukarıya doğru uzanan düzgün dikdörtgen bacalar bulunan her iki tünelin de işlevini devam ettirdiği ve içinden yaz-kış su çıktığı görüldü.