Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan (1562-1565) külliye içinde; cami, 17 hücreli medrese, sıbyan mektebi, çifte hamam, türbe, çeşme ve bir sıra dükkândan meydana gelmiştir. Sözü edilen dükkânların bir kısmı yol genişletilmesi sırasında yıkılmıştır.
Cami, dikdörtgen planı ve fevkanidir. Sinan bu camide yeni bir araştırma ile dört paye üzerine oturan 19 m. çapında ve 27 m. yükseklikteki büyük ana kubbeyi, yanlara doğru kemerlerle açılan, yarı yükseklikte üçer küçük kubbe ile genişletmektedir. Caminin tek şerefeli kesme taştan yapılmış kurşun külahlı minaresi bulunmaktadır. Mihrabı beyaz mermerden yapılmış, altın yaldızlı, mukarnas yaşmaklı, kitabeli ve sekiz sıra sarkıtlıdır. Üç adet giriş kapısı olan caminin ve dış kısmında yer alan ibadet alanı toplam 900 m2’dir. U biçimindeki medrese odalarının çevrelediği camii avlusunda, 16 sütunlu, konik çatılı, mermer hazneli şadırvanı olup avluya iki kapıdan girilmektedir. Camiinin sol giriş kısmında musallası, ön kısmında geniş bir bahçesi ve kullanılan kuyusu vardır.
Külliye içinde yer alan ve Caminin sağ tarafında bulunan Sıbyan mektebi; üç kubbeli dam örtüsüne sahiptir. Yapı biri kubbeli diğeri ise ayna tonozlu iki mekânlı olup, geometrik geçmeli, mermer söveli kapıdan birbirine geçilmektedir. Bitişiğindeki yapıysa, Güzel Ahmet Paşa Türbesidir. 1900’lü yılların ilk çeyreğine kadar faaliyette olan bir çifte hamamı da içinde barındıran Külliye’nin cami avlusunda; mermer bir şadırvan, on dokuz bölmeden ve iki eyvandan oluşan bir iç mekân mevcuttur. Külliye’nin günümüze ulaşamayan bir medresesi ve bir de çarşısı bulunur. Bu çarşının içindeki altmış üç dükkânın bir bölümü avlunun kuzey duvarının bitişiğinde bulunmaktadır.