Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü padişahlarından biridir. Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimi sebebiyle Kanunî Sultan Süleyman olarak bilinir. Toplam 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kere sefere çıkan Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı tarihinin en uzun süre görev yapan, en çok sefere çıkan ve en uzun süre sefer yapan padişahıdır.
Süleyman’ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii’nin mihrabı önünde bulunan türbesi, mimar Sinan’ın eşsiz tasarımı ile inşa edilmiştir. Sekiz köşeli bir plan üzerine etrafı revaklı olan türbenin iki duvarı çinilerle süslenmiştir. Türbede Kanuni Sultan Süleyman’ın yanı sıra kızı Mihrimâh Sultân, ikinci Süleymân ve kardeşi ikinci Ahmed ile Dilâşup Sâlihâ Sultan ve kızı Ayşe Sultan da defnedilmiştir. Türbenin yan tarafında önemli devlet ricali de bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi eski fotoğrafları
Türbenin gövdesi, kesme taşlardan inşa edilmiştir ve sekizgen bir plana sahiptir. Üst kısmında yer alan üçlü pencere grupları, renkli kilit taşlarıyla her cephede tekrarlanan kemerler ve ağır çatı kornisi dönemin taş işçiliğindeki özenli ve renkli ayrıntıları sunar. Çift çeperli ve üzeri kurşun kaplı kubbenin iç yüzündeki zengin kalem işleri yanında dönemin klasik çinileri ve renkli taş işçiliği tezyinat yoğunluğunu artırır. Türbe girişinin üstünde Mevlevî sikkesi şeklinde Hacerü’l-esved’den bir parça bulunmaktadır. Türbenin içindeki abanoz ağacından yapılmış fildişi kakmalı iki dolap ile sedef ve fildişi kakmalı kapısı ise devrinin ahşap işçiliği en güzel örneklerindendir.
Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından biri olarak tarihe geçmiştir. Yönetimi boyunca birçok başarılı savaşa imza atan Kanuni Sultan Süleyman’ın en önemli miraslarından biri de bugün hala ziyaret edilebilen türbesidir.