Galata tıpkı İstanbul gibi surlarla çevriliydi. Surların en tepe noktasında Galata Kulesi vardı.

Tarihi Yarımada’yı çevreleyen surların büyük bir kısmı ayakta fakat Galata Surları’na ne oldu? Hiç bir iz yok mu? Haliç’te yapılan yıkımlar sırasında binalar arasından Ceneviz Surları çıkmıştı. Galata’nın batısında Galata Surları’nın izini sürdük. Karşımıza çıkanları fotoğraflayıp sosyal medyada paylaştık. O paylaştıklarımızdan bir derleme oluşturalım…

Galata Surları 1303-1352 yılları arasında Cenevizliler tarafından inşa edilmiş. Surların dışında ise 15 metre genişliğinde hendekler yer alıyormuş. Aşağıdaki fotoğraf 1850’li yıllardan. Galata Surları’nın bir kısmı görülüyor.

C3lTRxMW8AE8dsL

Aslında yukarıdaki fotoğrafta Galata Surları’nın bir kısmı görülüyor. İstanbul’un fethi sonrası bir kısmı yıkılmış. Esas yıkım ise 1863 yılında belediyenin (6.Daire) aldığı karar ile olmuş. 6. Daire yıkım kararı ile arsa kazanma ve kazanılan arsanın gelirini kasasına koymayı hedeflemiş. Yıkılan sur taşlarını da satmıştır. Fakat daha önce yapılan yapıların arasına sıkışan Galata Surları halen duruyor. Tıpkı daha önce paylaştığımız şu fotoğrafın sağındaki gibi.

C3lWrbPWcAApahJ

Yaklaşık olarak aynı yerden çekilen fotoğraftaki sağlı sollu sokağın tamamı ortadan kalkmış. Sağ taraftaki binaların ardından surlardan geriye kalan bir kısım ortaya çıkmış.  Yazının başında bahsettiğimiz Haliç kıyı temizliği sırasında ortaya çıkan sur parçası en bilinen parça. Metro Geçiş Köprüsü altında yer alıyor.

C3lXzyDWEAAAhj9

Galata Surları’ndan geriye sadece bu bahsi geçen ve göz önüne duran parça kalmamış. Şair Ziya Paşa Caddesi üzerinde bir arsa içinde büyük bir kule ve sur kalıntıları hala duruyor.

C3lY7unWYAIPclw

Yine Galata Surları’ndan biri Yanık Kapı Sokak sonundaki Harup Kapı. Bir sur kapısı.

C3lf0EfXUAECXgR

Harup Kapı’nın dış kısmında bir dönem Galata’yı yöneten Doria ailesine ait olduğu düşünülen bir kitabe duruyor.

C3lgsdMWYAApKXd

Kitabe meraklısı kolleksiyonerlerin hışmına uğraması korkusu ile bu fotoğrafı paylaşıp paylaşmama konusunda çok düşündük. Ama bu değerli sur ve kitabenin daha fazla insan tarafından bilinmesi ve turistik bir alan olarak değerlendirilmesi açısından paylaşmanın daha doğru olacağı kanaati ağır bastı.

Harup Kapı’nın alt kısmında ise bir kule ve surun devamı yer alıyor.

C3livqfWEAAxpBN

 

Umarız Galata Surları’ndan kalan bu parçalar turistik rotaların bir parçası olur. Daha fazla insan tarafından fark edilir. Böylece bir kenarda unutulmuş sokak arasında kalmış bu tarihi miras hak ettiği şekilde değerlendirilir.

 

 

3 cevaplar
  1. akın
    akın says:

    selam twiter de tesadufen resimleri gördüm meğerse sizin web sayfanız da varmış . sabahın köründe hazine bulmuş gibi sevindim twitter de paylaşım yaptığınız resimlerin altına link atarsanız benim gibi web sayfasından habersiz olan kişileri sevindirirsiniz. çok teşekkürler ayrıca her zaman takipteyim bundan sonra Allah razı olsun üstadım.

  2. Ozhan
    Ozhan says:

    Bizans döneminde o dönemde Veteris Rextoris adıyla bilinen Sirkeci civarında bulunan Ceneviz mahallesi sornadan Venediklilerin eline geçmiş, 1264 sonrasında Cenevizlilerin bugünü Galata civarında yerleşmesine izin verilmiş, Magnifica Communita di pera adı verilen yerleşim 1682’ye dek varlığını sürdürmüştür.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] önce hazırladığım Galata Surları’nın izinde yazısının sonunda Harup Kapı üzerindeki kitabeden […]

Yorumlar kapalı.